Biskupství královéhradecké připravilo diecézní kalendář pro rok 2023 s nevšedním tématem. Je věnován životu řeholních společenství v diecézi, objeví se v něm i 53 receptů z jejich kuchyní.
Všech patnáct řádů a kongregací dostalo prostor představit svoji historii a také své poslání a službu v diecézi, která svojí rozlohou zasahuje do pěti krajů České republiky. „Jak reaguje člověk, když se ocitne v prostředí řeholního domu? Začne se ptát na smysl klášterů a na to, co mohou řeholníci a řeholnice lidem dneška nabídnout. Nejsou tyto domy spíš znamením doznívajícího středověku, v němž se žilo s jinými prioritami a potřebami?“ říká Mons. Josef Socha, který je biskupským delegátem pro duchovní péči o řeholníky a řeholnice v královéhradecké diecézi.
„Když nahlédneme do života některé z řeholních komunit, jsme překvapeni, že jejich domy jsou plné života, smysluplných aktivit a vládne v nich nadšení a zvláštní pokoj. Nejsou místem pro podivné samotáře. Naopak. Vše nasvědčuje tomu, že jejich obyvatelé mají radost ze života, poněvadž denní program je naplněn řádem, modlitbou a střídmostí směřujícími k stále novým skutečnostem, které obohacují,“ podotýká s tím, že mezi novými členy řeholních komunit se objevují různé profese. „Lidé se ptají: Co je to napadlo, že opouštějí dobře placené posty a jdou do kláštera? Zajímavé pro svět je i to, že tuto proměnu života řeholníci přijímají s odvahou a nepřestávají za ni Bohu děkovat. Rozhodli se pro těžko pochopitelnou logiku života. Stali se obětí vlastní fantazie, nebo obtížně srozumitelných ideálů? To, co skeptika dneška překvapuje ještě víc, je, že svého rozhodnutí nelitují. Poznávají totiž, že vstupem do kláštera stojí za jejich rozhodnutím ten, kdo zná život a o člověku ví víc než my sami,“ je přesvědčen Mons. Socha.
Diecézní kalendář pro rok 2023 bude netradiční mezi církevními kalendáři i dalším stěžejním tématem. „Chceme, aby byl kalendář i zajímavý a přinesl něco, s čím se dá pracovat po celý rok. Proto budou v každém týdnu roku zveřejněny kuchařské recepty oněch řeholních komunit, včetně fotografie daného pokrmu. Kalendář je tedy společným dílem všech řeholních komunit a biskupství. Řeholní společenství všechna jídla kvůli kalendáři uvařila a nafotila. Věříme, že se kalendář stane inspirací v mnoha kuchyních nejen v naší diecézi,“ přiblížil kalendář s kuchařskými recepty David Špelda z tiskového oddělení biskupství.
Kalendář bude k dostání od června na farních úřadech v celé diecézi a také v Karmelitánském knihkupectví na Velkém náměstí v Hradci Králové. Je vhodné si jej už nyní na farních úřadech předběžně zarezervovat, pozdější dotisk nebude.